Alv Logo
Del

Hvordan phishing bruker sosial manipulasjon

I den digitale tidsalderen har det å være forsiktig blitt en nødvendighet. Blant de mange truslene som sirkulerer på nettet, er phishing en av de mest utspekulerte. Phishing involverer ikke avanserte hackerverktøy eller komplekse systemer; i stedet bygger det på en av våre mest grunnleggende svakheter: tillit.

I anledning årets tema for sikkerhetsmåneden, sosial manipulasjon, skal vi dykke inn i verden av phishing for å forstå hvordan phishing fungerer, hvordan sosial manipulasjon blir utnyttet i phishingangrep og hvordan man kan beskytte seg mot slike angrep.

Hva er phishing og hvorfor fungerer det?

Phishing er en form for svindel der angripere utgir seg for å være en pålitelig kilde for å lure deg til å gi fra deg sensitive data som passord, kredittkortinformasjon eller personlig informasjon. Denne typen angrep er ikke begrenset til e-post; den kan også forekomme i meldinger, telefonanrop eller til og med gjennom interaksjoner på sosiale medier.

Hva gjør phishing så effektivt?

Phishing-angrep er kjent for sin høye suksessrate, og det er flere grunner til dette:

 1. Tillitsbrudd: Angripere utnytter ofrenes tillit ved å utgi seg for å være fra en kjent kilde, som en bank, en tjenesteleverandør eller til og med en kollega eller venn.
 2. Emosjonell manipulasjon: Mange phishing-meldinger spiller på følelser som frykt, nysgjerrighet eller grådighet. Et eksempel på dette er en e-post som advarer om at kontoen din er blitt hacket og ber om øyeblikkelig handling.
 3. Troverdige tjenester: Angripere inkluderer ofte koblinger til falske nettsteder som ser ut som ekte tjenester eller innloggingssider. Ofrene blir bedt om å logge inn og oppgi sensitiv informasjon, som deretter blir stjålet.
 4. Manglende opplæring: Organisasjoner og individer som ikke har fått opplæring om hvordan man gjenkjenner og unngår phishingangrep, er mer sårbare.
 5. Målrettet angrep: Phishing-angrep kan også være målrettet. Her velger angriperne ofrene sine nøye og samler inn informasjon fra sosiale medier eller andre kilder for å gjøre angrepet mer troverdig.

Typer phishing-angrep

Phishing kommer i flere varianter, og her er noen av de mest utbredte:

 1. Phishing over e-post: Dette er den mest kjente formen for phishing, der angriperne sender en villedende e-post som ser ut til å komme fra en kjent avsender, som en bank eller en nettbutikk.
 2. Spear-phishing: Dette er en mer målrettet form for phishing, der angriperne retter seg mot en spesifikk person eller organisasjon. De bruker ofte informasjon om målet for å gjøre angrepet mer overbevisende.
 3. Phishing over telefon (vishing): Her ringer angriperne ofrene og later som de er fra en pålitelig organisasjon eller myndighet. Målet er å få offeret til å gi fra seg personlig informasjon over telefonen.
 4. Phishing over SMS (smishing): Dette er phishing-angrep som skjer via tekstmeldinger. Ofrene mottar en SMS som ber dem om å klikke på en kobling eller ringe et telefonnummer for å løse et påstått problem.
 5. Phishing over sosiale medier: Angripere kan opprette falske profiler på sosiale medier plattformer for å sende meldinger og be om personlig informasjon fra ofte.

Psykologien bak phishing

For å forstå hvorfor phishing fungerer så godt, må vi dykke inn i den psykologiske mekanismen bak det. Angripere bruker kunnskap om vår menneskelige natur og vår tilbøyelighet til å stole på andre for å manipulere oss til å utføre handlinger som vi ellers ikke ville gjort.

Menneskets svake punkter

Phishing utnytter flere av våre menneskelige svake punkter:

 1. Troverdighet: Mennesker har en naturlig tendens til å stole på autoriteter eller kjente kilder. Phishingangrep kan late som de kommer fra kjente organisasjoner, myndigheter eller tjenesteleverandører for å lure offeret til å avgi informasjon.
 2. Nysgjerrighet: Mennesker har en naturlig nysgjerrighet og ønsker å vite mer om ting. Angripere kan utnytte dette ved å tilby klikkverdig innhold, som "se hvem som har blokkert deg" eller "vinn en premie".
 3. Frykt og nysgjerrighet: Phishingangrep kan skape en følelse av frykt eller panikk ved å hevde at det er en nødsituasjon, som en sperret bankkonto eller en sikkerhetsbrist, som krever umiddelbar handling. Angripere utnytter dette for å få offeret til å handle raskt uten å tenke grundig gjennom situasjonen.
 4. Sosialt press: Mennesker har en tendens til å følge andres handlinger. Phishingangrep kan bruke falske anbefalinger, attester eller "venner" som har falt for svindelen for å overtale målet om at det er trygt å følge etter.
 5. Hastverk: Ved å skape en følelse av hastverk får angripere offeret til å handle impulsivt. Dette kan inkludere trusler om at kontoen vil bli stengt hvis de ikke handler umiddelbart.

Kognitiv dissonans

Phishing utløser også kognitiv dissonans hos ofrene. Dette er en ubehagelig følelse av uenighet mellom ens handlinger og ens verdier eller overbevisninger. Når noen har klikket på en phishing-kobling og delt sensitiv informasjon, kan de føle skam eller skyld over å ha blitt lurt. Dette kan føre til at de unnlater å rapportere angrepet, og dermed gir angriperen mer tid til å utnytte informasjonen.

Hvordan beskytte seg mot phishing

Phishing er en alvorlig trussel som potensielt kan gi store konsekvenser for både privatpersoner og organisasjoner, men det finnes måter man kan beskytte seg selv og organisasjonen sin på. Her er noen viktige steg for å forsvare seg mot phishingangrep:

→ Vær skeptisk

Den mest grunnleggende måten å beskytte deg mot phishing er å være skeptisk til alle e-poster, meldinger eller telefonsamtaler som ber om personlig informasjon eller handlinger som virker mistenkelige. Sjekk alltid avsenderens e-postadresse eller telefonnummer og vurder om forespørselen virker legitim.

→ Verifiser før du svarer

Hvis du mottar en hastesak eller en uventet forespørsel, ta deg tid til å verifisere før du svarer. Kontakt den angivelige avsenderen direkte gjennom offisielle kanaler for å bekrefte forespørselen.

→ Sjekk nettadresser

Før du klipper på lenker, beveg musen over linken uten å trykke for å se hvilken adresse lenken leder til. Vær ekstra forsiktig med lenker som har rare eller uvanlige domenenavn, og vær sikker på at de starter med "https://" for sikre tilkoblinger.

→ Unngå å gi personlig informasjon

Aldri del personlig eller økonomisk informasjon via e-post eller lenker som er sendt til deg via e-post eller over telefon. Legitime organisasjoner vil normalt ikke be deg om slike detaljer.

→ Opplæring og bevissthet

Sørg for at du, dine kollegaer og dine ansatte er godt opplært om phishing og sosial manipulasjon. Gjennomfør regelmessig opplæring for å holde deg oppdatert om de nyeste truslene og teknikkene som angriperne bruker for å få deg på kroken.

→ Multi-faktor-autentisering (MFA)

Aktiver MFA der det er tilgjengelig. Dette gir et ekstra lag av sikkerhet ved å kreve at du oppgir en engangskode som sendes til deg via SMS, e-post eller en autentiseringsapp.

→ Rapportering

Hvis du mistenker at du har mottatt en phishing-epost eller har blitt et offer, rapporter det til organisasjonens IT-avdeling eller til en annen relevant avdeling. Jo raskere angrepet blir rapportert, desto raskere kan det håndteres.

Konklusjon

Phishing er en alvorlig trussel som påvirker enkeltpersoner og organisasjoner over hele verden. Det er viktig å forstå hvordan phishing fungerer og hvordan du kan beskytte deg selv og dine data. Ved å være skeptisk, opplært og proaktiv, kan du hjelpe med å forhindre at phishing-angrep lykkes. Husk at din digitale sikkerhet er i dine hender, så vær alltid årvåken når du mottar mistenkelige e-poster, meldinger eller telefonsamtaler!

Ta en uforpliktende og gratis samtale med oss

Vi hjelper deg i gang

Del
Les også
Les mer

Stadig flere selskaper angripes gjennom underleverandører

Et leverandørkjedeangrep er et målrettet hackerangrep mot programvare og tjenester, hvor hovedmålet er å utføre skade mot kundene og brukerne av programvaren som blir angrepet.

Stadig flere selskaper angripes gjennom underleverandører

Informasjonssikkerhet
- 3/23/2023
Les mer

IT-sikkerhet enkelt forklart

Hvorfor er det så vanskelig å forstå hva IT-sikkerhet er og handler om? Kanskje fordi noen vanlig dødelige aldri har satt seg ned for å prøve og forklare det, etter...

IT-sikkerhet enkelt forklart

Informasjonssikkerhet
Kristin Bjerke - 2/8/2023
Les mer

Slik har vi jobbet for å gjøre NRK tryggere

Dette innlegget oppsummerer noe av det Anders har vært med på å oppnå i løpet av hans tid i NRK, og vil forhåpentligvis også si noe om hvorfor informasjonssikkerhet har...

Slik har vi jobbet for å gjøre NRK tryggere

Informasjonssikkerhet
Kundehistorier
Marcus Sahlin Pettersen - 12/1/2022