Jeg som jobber med rekruttering innen IT merker at flere er ute og ser etter nye muligheter når vi nå har kommet ut av «Koronaboblen», og i den sammenheng har jeg noen tips til de som begynner å tenke at det er på tide å se etter ny jobb.
I denne bloggposten gir jeg noen tips til deg som vurderer å bytte jobb. Hvordan du forbereder deg til førstegangsintervju, teknisk intervju, og til slutt hvordan du gjennom prosessen vurderer om den nye rollen og arbeidsgiveren faktisk er riktig for deg.
Det første det er lurt å tenke gjennom, er hva du liker med jobben og stillingen du har nå. Hvordan er oppgavene dine? Har du nok eller for lite ansvar? Utvikler deg i retningen du synes du burde eller er du på vei til å spesialisere deg i en retning som du egentlig ikke mente i utgangspunktet?
Kanskje du ville bli utvikler, men i stedet har jobbet mest med driftsoppgaver det siste året? Jobber du med Java, men det du egentlig ønsket var å bli .NET utvikler? Vil du bevege deg mot backend-utvikling, men jobber i dag i et rent frontend team?
Dette er ting det er lurt å tenke over når du skal begynne å se deg rundt etter nye stillinger. Det kan til og med være lurt å skrive det ned for deg selv.
Hvis du vil lese mer om våre tanker omkring hva som gjør at en rolle er spennende burde du lese denne bloggposten: https://www.alv.no/blogg/hva-definerer-en-spennende-rolle
Andre ting det kan være lurt å tenke på er hvordan du ønsker å jobbe. Vil du jobbe i et lite start-up teknologimiljø med få kollegaer hvor du får et lite men tett nettverk, og du får fordypet deg i utvikling av ett produkt? Vil du jobbe «inhouse» i en større bedrift, å få god oversikt og detaljkunnskap om systemene, men samtidig også fort få driftsoppgaver og ansvar, eller vil du bli konsulent å jobbe for kunder innen ulike sektorer?
Jeg har både jobbet «inhouse» i flere år, og som konsulent, og jeg kjenner godt til både oppsidene og nedsidene i begge leirer. Hvis du vil vite mer om hvorfor jeg valgte konsulentyrket, kan du lese 5 grunner til at jeg liker å være konsulent her: https://alv.no/blogg/fem-grunner-til-at-jeg-liker-a-vaere-konsulent
Det fantastiske for personer med IT- og utviklingskompetanse i dagens marked, er at mange i stor grad kan «velge og vrake» mellom mange stillinger. Det som er viktig å huske på da, er at det stiller enda større krav til deg! Når valgmulighetene er mange, krever det mer å ta et godt valg. Livet var ikke bedre da valget sto mellom å bli håndverker eller å ta jobb på en båt, men enklere å velge var det!
Sist, men ikke minst er det viktig å vurdere hva man har kompetanse til, og hvor man eventuelt må ta et tak, og tette noen hull, om man skal få jobben. Krever rollene du synes er interessante noen spesielle sertifiseringer? Er ønskene dine realistiske med tanke på erfaringsnivået ditt? Her gjelder det å gå i seg selv, men også å ta tak i CVen sin! Tenk gjennom hvordan du på best mulig måte kan vise frem det du kan på en god måte, for en potensiell ny arbeidsgiver.
Du har vurdert situasjonen din i dag, funnet ut hvilke type jobber og roller du er interessert i, og hva du har kompetanse til. CVen er oppdatert og LinkedIn-profilen din har selvfølgelig et bilde av nyere dato og er oppdatert med den siste erfaringen du har. Du har satt opp autosøk på LinkedIn, funnet noen spennende jobber og du har søkt.
Før du kommer burde du også tenke gjennom hvordan du vil fremstå.
Du begynner å få invitasjoner til førstegangsintervjuer – hva er det viktig å tenke på nå?
I et førstegangsintervju er førsteinntrykket viktig. Før du kommer burde du også tenke gjennom hvordan du vil fremstå. I denne bloggposten skriver vi om førsteinntrykk, og hva det kan være lurt å tenke på: https://alv.no/blogg/forsteinntrykket-har-mer-a-si-enn-du-tror
Egentlig, før et førstegangsintervju, er det bare ett spørsmål det er viktig å forberede seg på å svare på. Det er et veldig enkelt, men samtidig et veldig vanskelig spørsmål: «Fortell litt om deg selv.»
Hvis du faktisk har satt deg ned og forberedt deg på å svare godt på det spørsmålet, så er mye gjort! Da har du kommet langt.
Jeg kan selvfølgelig ikke snakke for alle, men personlig synes jeg spørsmål som «nevn 3 negative og positive ting om deg selv» er gamle og utdaterte spørsmål, som generelt sett gir uinteressante svar.
I utgangspunktet høres kanskje «fortell litt om deg selv» ut som et slags «asl?» spørsmål, som man i gamle dager sendte til nye folk man snakket med på mIRC. «Age, sex, location?». Men det er ikke egentlig navnet ditt og hvor du kommer fra vi lurer på når vi stiller spørsmålet! Egentlig er det et frikort til å legge frem en spisset presentasjon av deg selv til de som holder intervjuet! Grip den muligheten!
Du burde si litt om utdanningsbakgrunnen din, og kanskje enda viktigere, hvorfor du valgte akkurat den utdanningen. Har du gått en utradisjonell vei mot rollen du har i dag, burde du fortelle litt mer omkring det. Det er spennende å høre om! I tillegg burde du fortelle om erfaringen din, hva du har jobbet med, og hva du er spesielt god i – hva du tilfører et team.
(...) de som intervjuer deg mulige fremtidige kollegaer – de vil bli kjent med deg som person også!
I tillegg er det interessant å høre litt om deg privat. Hvem er du når du går hjem fra jobb? Har du barn og familie? Har du noen hobbyer? Liker du å trene, stå på ski, gå turer? Eller driver du med e-sport på høyt nivå? Mange tror at det ikke er relevant, men private interesser sier ofte mye om hvordan du er som person. I tillegg er de som intervjuer deg mulige fremtidige kollegaer – de vil bli kjent med deg som person også!
Når vi vurderer kandidater, ser vi etter personlige egenskaper i kombinasjon med faglig kompetanse. I denne bloggposten kan du lese om 7 egenskaper som mange arbeidsgivere ser etter og setter stor pris på i en medarbeider. Det kan være lurt å ta en titt på den listen før et intervju: https://alv.no/blogg/7-egenskaper-jeg-egentlig-ser-etter-i-en-medarbeider
Førstegangsintervjuet er gjennomført, og du har gått videre til teknisk intervju! Tekniske intervjuer gjennomføres litt forskjellig fra selskap til selskap, og hva rollen og teknologien du skal testes i er. Men prinsippet er det samme, vi ønsker å se litt hva du kan, hvordan du tenker og jobber.
Vi kjører tekniske tester for utviklere innenfor både back-end og front-end teknologier, også kjører vi egne tekniske tester for konsulenter innen Business Analytics, samt for Data Scientists. For prosjektledere har vi et caseintervju, hvor man får en oppgave det i større grad skal diskuteres mulige løsninger av.
Det som er felles for alle de tekniske intervjuene eller caseintervjuene vi kjører, er at oppgaven gis i selve møtet, så man kan ikke forberede svarene på forhånd.
Det betyr imidlertid ikke at man ikke burde forberede seg! Lars Espen som er CTO og senior .NET-utvikler i Alv, har skrevet en egen artikkel med tips til hvordan man kan briljere på tekniske intervjuer. Det er en god start å lese den som et utgangspunkt for forberedelsene til teknisk intervju.
https://alv.no/blogg/hvordan-briljere-pa-teknisk-intervju
Intervjuprosessen handler ikke bare om å vise frem deg selv og hva du kan. Det handler også om å bli bedre kjent med selskapet du er på intervju hos.
I intervjuprosessen er det også viktig å tenke litt kritisk omkring lovnader som blir gitt til deg.
I løpet av en rekrutteringsprosess burde du danne deg et bedre bilde av rollen du blir vurdert for. Hva som forventes i selskapet du forhåpentligvis starter hos, og hvordan det er å jobbe der. Du får noe informasjon om selskapet i intervjuene, men i tillegg burde du forberede noen spørsmål som kan hjelpe deg å forstå hvordan det er å være ansatt akkurat der.
I intervjuprosessen er det også viktig å tenke litt kritisk omkring lovnader som blir gitt til deg. Det kan du lese om i denne bloggposten – https://alv.no/blogg/blir-du-lurt-gjennom-intervjuprosessen.
Noen selskaper og noen ledere lover litt mer i en intervjuprosess enn det de egentlig kan holde. Hvis du er klar over det på forhånd, så kan du gjøre bedre vurderinger av om det som skisseres er realistisk, eller om det er et luftslott.
Å se etter ny jobb er krevende, slitsomt og spennende. Jobben utgjør en utrolig stor del av hverdagen, og det å finne en arbeidsgiver og en rolle som gir deg det du trenger og vil ha, er ikke noe du burde ta for lett på. Jeg håper disse tipsene kan hjelpe deg på veien mot å finne et riktig neste steg i din karriere! Lykke til!
Hvis du synes Alv kan se ut som riktig arbeidsplass for deg – send gjerne en søknad her!