Alv Logo
Del

Å starte på bar bakke

Allerede da jeg avsluttet utdanningen min med en mastergrad i kjemi, ante det meg at jeg kanskje ikke kom til å drive med det jeg hadde utdannet meg til resten av livet.

Det var liksom et engasjement som ikke helt var til stede.

Jeg fikk meg likevel jobb som kjemiingeniør i utdanningssektoren. Etter et år gikk jeg videre til en ingeniørstilling i helsesektoren.

Jeg var aldri misfornøyd med jobben min og ble til og med ganske god i den, men det var aldri slik at jeg gledet meg til å gå på jobb. Det var bare enda et gjøremål og en nødvendighet for å tjene til livets opphold.

Etter en oppvekst som sentrerte seg mye rundt gaming, hadde jeg alltid hatt en stor interesse for data og IT. I de senere årene plukket jeg også opp programmering som en hobby.

I løpet av et par år fikk jeg prøvd meg litt på spillprogrammering og app-utvikling og tilegnet meg grunnleggende kunnskap i programmering.

Jeg hadde ikke en såkalt «aha-opplevelse» hvor jeg bestemte meg for at NÅ skal jeg bytte karriere, men tenkte heller at kanskje en gang i fremtiden skulle jeg gjøre noe med det.

Derfor holdt jeg programmeringen sånn noenlunde ved like, og tittet av og til innom jobbannonser på Finn, uten noe spesifikt mål.

Nye muligheter

Under en Finn-økt kom jeg over en stilling som systemutvikler i et konsulenthus der jeg hadde en bekjent, og bestemte meg for å sende han en melding.

Det viste seg at stillingen var i hans avdeling og heldigvis førte det til at jeg fikk muligheten til å komme på intervju.

Det gikk som det gikk, og nå har jeg jobbet som systemutvikler i omtrent et år.

Det er verdt å nevne her at selv om jeg ikke har noen formell utdanning innen systemutvikling, har jeg fortsatt en mastergrad i realfag som har gjort meg godt rustet til å løse problemer, lære nye ting og takle utfordringer. Det er ikke sikkert jeg hadde fått sjansen til å gjøre karrierebyttet jeg ønsket uten den bakgrunnen jeg har.

Jeg var heldig og fikk meg en jobb i et spennende selskap som turte å satse på meg. I Alv har jeg raskt fått mange nye gode kolleger og venner, og dette gode samholdet man får i mindre selskaper, gjør det enkelt å spørre om hjelp og dele kunnskap.

Selv om man har gode kolleger som er villige til å lære bort sin ekspertise, er det ikke til å stikke under en stol at det er en ganske bratt læringskurve å skulle starte med et helt nytt fagfelt. Det krever at du er forberedt på noen lange kvelder med lesing og irritasjon over problemer du rett og slett ikke har kunnskap og verktøykassen til å løse.

Noen ganger må du bare erkjenne at du av og til vil føle deg ganske ubrukelig når du må spørre om hjelp hvert tiende minutt. Jeg har møtt på problemer jeg har brukt ukesvis på å løse, men jeg har fortsatt ikke møtt på et problem som ikke har blitt løst til slutt.

Heldigvis er det også ganske motiverende å være helt fersk i et fagfelt, fordi man lærer så mye hver eneste dag, og fremgangen er veldig tydelig.

Hvor skal man starte?

Dersom du har lyst på en karriere innen systemutvikling, men ikke har noen utdanning innen akkurat det området, vil jeg anbefale å finne hobbyprosjekter du syns er gøy. Hvis du som meg liker dataspill, kan det for eksempel være aktuelt å prøve å programmere sitt eget spill og lære på den måten.

Liker du tanken på et smarthjem, kan du kjøpe deg en Raspberry Pi og lage forskjellige skript som starter kaffetrakteren eller vanner blomstene dine en gang i uken. Det finnes enormt med ressurser på internett!

Dersom du har et godt hode for puslespill og problemløsing, og en interesse for programmering, er dette et av de «letteste» yrkene å komme seg inn i uten en spesifikk utdanning.

Er dette riktig for meg?

Stackoverflow sin utviklerundersøkelse fra 2018 (https://insights.stackoverflow.com/survey/2018 ) viser at en tredjedel av deltagerne lærte seg å programmere for under 5 år siden, og over halvparten har jobbet med det profesjonelt i under 5 år.

I tillegg viser det seg at omtrent en tredjedel av de som programmerer ikke har noen formell utdanning innen dette feltet. Dette tyder på at det er gode muligheter for nybegynnere.

Det kan være viktig å være obs på at det kommer til å være vanskeligere å finne jobber og oppdrag som uerfaren og ufaglært. Desto mindre erfaring man har, desto viktigere blir det å ha kontakter og et apparat rundt seg. Heldigvis er IT-markedet svært godt for tiden, og de aller fleste som er habile innen teknologifeltet vil klare seg bra.

Om det er flere som meg der ute som ikke helt føler at de er der de skal være og trenger å prøve noe nytt, så vil jeg absolutt anbefale å vurdere programmering. IT-verdenen er en spennende verden å være i akkurat nå.

Likevel vil jeg anbefale å tenke seg godt om før man tar skrittet.

Til syvende og sist er en jobb fortsatt en jobb, uavhengig om du jobber med programmering eller økonomi og 8-16-hverdagen finnes på alle arbeidsplasser. Dersom du allerede har en stabil jobb som du syns er helt grei, er det ikke sikkert du trenger en 180 graders omvending, kanskje bare et nytt ansvarsområde der du allerede er.

Er du nysgjerrig på programmering og lurer på hvor du skal begynne, eller kanskje du har det som hobby og kunne tenkt å gjøre en karriere ut av det? Ta gjerne kontakt med meg, så har jeg kanskje noen tips eller kanskje til og med Alv har en stilling til deg!

Del
Les også
Les mer

5 tips til clean code i systemutviklingstester

I denne artikkelen vil jeg fokusere på det praktiske rundt clean code og hvordan å gjøre testene dine mest mulig leselige og oversiktlige.

5 tips til clean code i systemutviklingstester

Systemutvikling
Pål Bøckmann - 5/19/2021
Les mer

5 prinsipper for bedre tester i systemutvikling

I et systemutviklingsprosjekt kan fort tester være noe som blir nedprioritert. Det tar tid å skrive gode tester, og man ser ikke umiddelbart verdien av arbeidet. Dette gjør at det...

5 prinsipper for bedre tester i systemutvikling

Systemutvikling
Pål Bøckmann - 4/20/2021
Les mer

Er mikrotjenester alltid bedre enn monolitter?

Mikrotjenester er noe man har hørt mye om på konferanser og forum i en stund nå, men sett bort ifra den tekniske løsningen; Hvordan passer dette egentlig inn i et...

Er mikrotjenester alltid bedre enn monolitter?

Systemutvikling
Pål Bøckmann - 10/15/2020