Alv Logo
Del

Bli med å kartlegge frontendlandskapet

Vi som jobber med frontend opplever stadig at nye og kule teknologier dukker opp. Og når vi har slengt oss på en ny trend, er det viktig å se ned på alle som gjør noe annet enn oss selv. Vi lager rett og slett stammer som kriger ute i forum på det store internettet. Jeg har siste tiden forsøkt å kartlegge de stammene vi har i Norge, men føler ikke at jeg har blitt noe klokere. Hvilke teknologier bruker vi på frontend i Norge, og hva bruker vi i fremtiden?

Svar på spørreundersøkelsen her. Del også undersøkelsen med andre frontendere. Jo flere som deltar jo bedre data får vi.

Hullene i StateOfJS

Jeg har de siste årene sett på trendene i den årlige spørreundersøkelsen StateOfJS, men det var først i år da jeg virkelig studerte dataene at jeg så et enormt hull. De spør hvilke teknologier folk har brukt og hvilke teknologier folk liker. Resultatene er jo spennende, og man kan lett se trender i markedet, hva som er dødt og hva som er hett. Det mangler derimot to ting.

Jeg har veldig lyst til å vite hvilke teknologier man har lyst til å bruke i oppdrag og aller helst skille de valgene fra de vi bruker på fritiden. Årsaken, er at man gjerne er mye mere liberal når man velger en teknologi til hobby-prosjektet. De fleste hobby-prosjekter er langt fra å være “enterprise-kvalitet”. Det andre jeg savner, er mer detaljer om hva som skjer i Norge. Min teori er at vi er langt mere konservative her oppe i nord enn de er borte i USA. Det er bare 306 personer fra Norge som har svar på StateOfJS i 2022 og det er alt for lite.

Jo fler, jo bedre!

Kartlegg med oss!

Resultatene etter litt graving

Etter å ha knotet litt med hva nordmenn har svart på state-of-js, har jeg dratt ut grafen under. Jeg visste at React ville score høyt, men jeg hadde aldri trodd Vue ville ha stor oppslutning. Jeg har aldri sett noen andre enn Telenor se etter Vue-kompetanse. Selv om jeg liker at Svelte stadig får større oppslutning, har jeg ikke helt troen på at 20 % av frontendere skriver Svelte fra dag til dag. Disse tallene kan ikke være riktig.

Grafen viser rammeverk-bruk fra nordmenn som svarte på 2022 undersøkelsen

Hva skjer med resultatene fra undersøkelsen

Både rådata og analyser blir delt så fort vi har nok svar på undersøkelsen. Hold øynene åpne for nye blogg-innlegg fra Alv eller legg igjen eposten din i spørreundersøkelsen, da får du en epost når resultatene er klare.

Før du scroller videre

Det er ganske artig å se hvor engasjerte utviklere er. Denne grafen viser hvor villig utviklere er til å bruke en teknologi igjen. Stort sett alle teknologier (om vi ser bort i fra angular og ember) blir fort elsket av norske utviklere. Her er det nesten så man kan si at vi synes alle teknologier er kule.

Grafen viser interessen for rammeverk. Hvor villig er du til å bruke en teknologi igjen.

Del og delta på undersøkelsen

Desto flere som deltar, desto bedre blir resultatene.

Hvor mange respondenter klarer vi?

Kartlegg sammen med oss!

Del
Les også
Les mer

Hadde jeg bare visst dette da jeg startet med Angular

Angular er ganske ulikt mange andre rammeverk. Les Martin Klingenberg sine tips for å bli en bedre Angular-utvikler.

Hadde jeg bare visst dette da jeg startet med Angular

Systemutvikling
Erfaringer
Martin Klingenberg - 1/3/2023
Les mer

- Jeg velger Emacs over Vim

Vi nerder har mange evig-varende diskusjoner. Xbox eller Playstation, Mac eller PC, tabs eller mellomrom. Ingen av de diskusjonene kan måle seg med Emacs eller Vim diskusjonen, som har foregått...

- Jeg velger Emacs over Vim

Systemutvikling
Martin Klingenberg - 12/1/2021
Les mer

Hvordan gå fra data til kunnskap

I denne bloggposten vil jeg fortelle litt om hvordan jeg feilet i å omgjøre data til kunnskap, og hva jeg lærte av den feilen.

Hvordan gå fra data til kunnskap

Systemutvikling
Martin Klingenberg - 6/13/2021